top of page
Livscoach, adhd, relationer

Vanligaste anledningarna till beslutsångest, samt Hur du kan bli bättre på att ta svåra beslut.

Hur svårt ska det vara att ta ett beslut egentligen? Det är väl bara att bestämma sig eller hur? Bara välj något.De här anledningarna stöter jag ofta på i samtal gällande beslutångest och varför

  • Vi har inte fått lära oss att lita på vår egen förmåga att ta kloka beslut gällande oss själva.

  • Vi tror att om vi får andras input och åsikter så kan vi lättare ta ett beslut. Men det gör oss mest mer förvirrade att ta in andras åsikter i beräkningen.

  • Vi har inte fått utrymme i våra behov utan behövt anpassa oss efter andra.

  • Vi har en självbild om oss att vara veliga, osäkra personer som aldrig kan bestämma sig.

  • Någon annan har bestämt åt oss och vi har inte behövt göra aktiva beslut

  • Vi är rädda för konsekvensen av vårt beslut. Eftersom vi inte vet HUR vi ska möta rädslorna och de jobbiga känslorna fastnar vi i beslutsfattandet. Trots att även det är en otroligt jobbig process så är det lättare att vara där.

  • Vi tror att vi måste forcera beslut bara för att vi har berättat för andra. Andra frågar och då känner vi oss stressade att leverera ett beslut, kanske för att pressen blir för stor och den känslan är obekväm.


Så om man står där då, som vi alla gör mer eller mindre, med ett beslut som känns otroligt svårt att ta. HUR GÖR MAN? Om det där ovan stämmer, hur tusan ska man gå från det till att bli bättre på att ta beslut. Det är individuellt, men det jag ser funkar är att börja med att se över relationen till sig själv. Hur är den? Hur mycket tid spenderar man i välgörande situationer med sig själv. Vad gör du för och med dig själv som innebär måbra faktorer. Tränar, äter tillräckligt, prioriterar sömn och återhämtning. Har socialt utbyte med personer man tycker mycket om och som gör en glad. Det är okej att kliva ur alla andras åsikter ett tag och ta tid mer för sig själv för att kunna urskilja vad kommer till mig.

Men även om man gör det kan det fortfarande vara svårt, tvivel letar sig in i alla fall. Då brukar rädslorna vara ett hinder. Vilka rädslor finns bakom de alternativ du velar kring? Det är det vanligaste hindret jag möter i samtal, oavsett ämne. Det som hämmar oss att röra oss framåt, ur, vidare är rädslor. Kan vi lära oss att möta, hantera och agera mer reglerat kring dem så minskar de i kraft och frigör då möjligheten att ta själva beslutet.

Vi ska också komma ihåg att det är OKEJ att låta saker ta tid, att låta beslut ta tid. Speciellt om det innebär, vilket det oftast gör, emotionellt stark koppling eller involverande av andras känslor så kanske det snällaste är att låta det ta tid. Att lita på att du kommer ta det beslut som är mest rätt för dig när du har kapacitet till att göra det.

Men steg ett i min värld för att få bättre kontakt med sig själv, för att kunna veta vad som blir bäst för en, är att lägga tid på sig själv. Tid och energi. Börja dejta dig själv. Ta reda på vad du gillar, vad är roligt, vad vill du ha mer/mindre av i livet. Vad gör dig glad, vem gör dig glad och vem gör det inte. Vad är du nyfiken på och vad skulle du vilja prova om du hade möjligheten.


  • Hur kan du börja ta hand om dig själv på ett mer välgörande sätt?

Vill du ha hjälp att sortera i varför du har så svårt att ta beslut och skapa strategier kring det framåt för att bli bättre på det, då vet du vart jag finns. I got you.


Nu är det dags att ta helg för mig, önskar dig en snäll fortsatt dag. Vi hörs snart igen.

Bästa hälsningar, Carolina


Comentários


bottom of page