top of page
Livscoach, adhd, relationer

Stärk dina familjerelationerSemesterdagarna går, du är frustrerad och trött. Du tänker dagligen "ska det vara såhär?" "ska jag verkligen vara tillsammans med X?". Det är bara försmak på våren utanför fönster när jag skriver det här, det är början på Mars och solen första strålar sipprar in i trötta själar efter en lång vinter. Det är några månader kvar tills den där semestern och jag vill uppmuntra dig till att fundera över dina relationer redan nu. Så du ska slippa den där känslan efter sommaren att du behöver en semester från semestern pga att familjedynamiken tröttar ur dig helt och hållet. Jag vet att det är mycket lättare att lägga över ansvaret på någon annan, se vad alla andra gör för fel i sina relationer och ha åsikter om det än att ta tag i det som skaver i dina egna relationer. Nej det här är inte ett mysinlägg där du blir klappad medhårs. Det här inlägget skriver jag för att du ska bli utmanad i dina valda sanningar så att du kan utvecklas. Så att du kan börja skapa beteenden och vanor som stärker dig.


Redo att stärka dina relationer?


Väl unnat, let's go:


 1. Börja med relationen till dig själv. Ta hand om dig och din kropp - fokus på din mentala och fysisks hälsa där du blir stärkt kommer hjälpa dig orka möta andra och det hjälper dig bryta negativa mönster.

 2. Hur visar du kärlek och närhet? Hur visar dina personer det? När ni vet det och berättat det för varandra - hur kan ni mötas i det? Vad behöver ni av varandra?

 3. Gör en plan med din familj (och eller dig själv) för kommande 6 månader som blir snäll och hållbar för just er familj. Prata ihop er och var beredd på att släppa egot och ge plats åt varandras behov. Barnen kanske får skippa någon alla veckans alla aktiviteter för att ni ska få ihop ert familjeliv och inte totalt gå sönder som familj.

 4. Backa bakåt och ta lärdom kring vad som funkat/inte funkat.

 5. Träna på att kommunicera. Då kan ni också behöva prioritera TID för det. Skapa tiden, ta bort något annat, vill du innerst inne få den här relationen att funka behöver tid investeras.

 6. Öva på att ge varandra space! Om det känns för svårt att hantera att någon ber dig om space för att må bra själv behöver du troligen jobba mer med dig själv. Att hålla space för varandra är en kärlekshandling.

 7. Boka tid med mig, någon annan coach du fattar tycke för eller gå i terapi. Ta din personliga utveckling och emotionella mognad på allvar och ta hjälp att stärka dig. Ni kanske ska gå tillsammans? I samtal hos mig behöver ni t ex inte vara ett par, ni kan vara vänner, familjemedlemmar.

 8. Dra upp huvudet ur sanden. Det är mycket vi människor undviker för att det är jobbigt, svårt, smärtsamt. Det i sig leder väldigt ofta till splittrade familjer med en bitter eftersmak. Så möt det där du undviker. Se dina egna handlingar och hur de påverkar andra. På vilket sätt kan du agera annorlunda som blir snällt mot dig och dina nära.

 9. Öva på att uttrycka dina tankar och känslor på ett neutralt sätt. Varken lovebombing eller svalt.

 10. Sluta direkt att hänga ut din partner på första bästa fest. Det är inte ett tecken på kärlek, även om du gärna intalar dig det. Det är snarare en redflag på dig och indikerar på emotionell omognad och obearbetat irritation. Gå tillbaka till punkt 6 och börja jobba på dina egna trippers och problem.

 11. Säg förlåt! Många blir så förbannade på sig själva och låter stoltheten ta all plats så att säga förlåt blir uteslutet. Kan bli något halvdant som inte alls landar fint hos den andra, tvärtom kan det skapa ännu mer distans. Men att inse sina egna brister och erkänna att man gjort fel är otroligt läkande. Vi ALLA gör fel, blir förbannade, säger saker vi ångrar, glömmer, sårar andra. Det hör till att vara människa, träna på att bli lite snällare mot själv. Men så ibland är det dags att avsluta. Det är gått för långt, kärleken och orken att resa sig tar slut ibland. Ibland är vi i varandras liv en period och det är okej att släppa taget. Det är smärtsamt men ibland kan att släppa taget vara det absolut finaste och mest kärleksfulla du kan ge dig och er. Men vi växer också när vi tränar på att stärka våra relationer när vi faktiskt är I RELATIONER. Så var ärlig, har du verkligen tränat eller har du gnällt att den andra personen behöver ändra sig medans du inte riktigt gjort jobbet själv? Vi hörs snart igen, Carolina Roxå

Comentários


bottom of page