top of page
Livscoach, adhd, relationer

Sommartider hej hej.

Hej du,


En sommar har snart passerat, men ännu har vi dagar kvar. Hur har din sommar varit såhär långt? Känner du dig redo för att starta igång vardags karsuellen igen och kliva in i rutinerna igen?


Jag är redo! Jag längtar tillbaka till vardag och att få sätta igång med roliga jobbprojekt, boa in mig till hösten och fortsätta upptäcka och utforska på fritiden med och utan barnen. Sommarsemester kan vara så mycket härligt och energigivande. Sånt vi längtat efter och fantiserat efter hela året.

Min erfarenhet som coach är att många längtar tillbaka till rutiner efter en ledig sommar. Speciellt om barn, krävande familjemedlemmar, mer regn än sol som blivit mer tid hemma och inne tillsammans, ändade planer osv. Jag kan uppleva att vi målar upp semestern som årets livspunkt, men så när vi närmar oss ökar stressen. saker ska avslutas på jobbet, skolavslutningar, dop, bröllop som ska avklaras. Sen kliver vi in i ledigheten, tar en avslappnade suck och sjunker ihop, kanske i en favorit fåtöljen eller på en solstol på uteplatsen. Vi andas ut och påbörjar nedvarvning. Men under dagarnas gång, snurrar jobbet i bakgrunden, din sambo börjar med andra grejer än du tänkt och barnen blev helt plötsligt ditt ansvar att rodda med. Du som tänkt ta sovmorgon, greja med där du sett fram mot men nu står ni där och blir osams över att ni vill olika saker, lika starkt behov, kanske lika bestämda om vem som ska få den där tiden. Ni båda vill släppa och slippa ansvar ett tag. Ni båda har semester men när egentid står på spel är det lätt att börja räkna upp antal gånger du fått egentid kontra sambon senaste månaderna. Mitt i allt har vi barnen som också går in i en förändring, inte samma rutiner och kanske tröttare än vanligt ( = mer troligt utbrott ). Mindre barn förstår inte riktigt konceptet ledigt för dem behöver sina rutiner och tydlighet oavsett årstid. De blir överstimulerade av för många resor och nya människor och miljöer. Men som trötta och slitna föräldrar som behöver återhämtning nu dessa 4 kommande veckor blir det en krock. Min erfarenhet är att där med barn och rutiner ofta gäller oss vuxna också. Men vi kämpar emot för vi har för mycket, för ansträngande scheman under året att när det väl blir långledigt då ska alla rutiner bara ut. Tänk om ledig tid behöver andra typer av rutiner och tydlighet för vi behöver kommunicera och göra våra behov tydliga för dem som är i vår närhet. Tänk om nyckeln är god kommunikation, tillgång till sina egna behov och veta vilka de är så att de kan förmedlas vidare. Tänk om det börjar med dig och att du börjar med din vardag, de rutiner du har där, de val du gör under året som är nyckeln till att kunna slappna av när du väl är ledig.Har det här varit en del av din sommar så här långt? Heja dig!!! Heja dig som tog dig till den här dagen, du överlevde alla jobbiga stunder och du tog dig ur det. Men nu är det dags för dig att ställa dig själv den här frågan:


Hur behöver du se till att din höst ser ut för att du ska kliva in i nästa ledighet utan att vara helt slut?Min erfarenhet är att många kliver in i rutiner, vardagen rullar på och så pohf är du inne i stressträsket igen. Köttar på, tackar jag till för mycket du egentligen vill tacka nej till, gör mindre och mindre saker som du älskar. Du börjar njuta och skratta mindre, hamnar snabbare i konflikt pga trötthet och brist på energi. Ta tid och samla dig nu, samla ihop vad som var bra med din sommar och skjutsa in lite av det in i din höst.

You got this :)


Känns det däremot överväldigande och du behöver hjälp att sortera, veta vart du ska börja och hur du ska göra så finns här här. En tidsbokning bort.


Skönt om dig, du är värd din egen tid.


// Carolina


Comments


bottom of page