top of page
Livscoach, adhd, relationer

Såhär kan du släppa kontrollbehov med hjälp av mentalträning
Vi försöker förutspå framtiden så mycket det går genom att skapa olika scenarion som ska hjälpa oss känna att vi har kontroll, vet vad som väntar och kan förbereda oss. Vi vill känna att vi kan bemästra oväntade, obehagliga situationer och spenderar då mängder av tid och energi på att föreställa oss hur det skulle kunna bli.


Det som sker i vår kropp när vi gör det här är att vi också aktiverar vårt skyddssystem eftersom hjärnan tror att den kommer behöva skydda oss. Det tror den eftersom vi skickar signaler genom visualisering (som hjärnan inte kan skilja på om det sker eller inte) att vi kommer utsättas för något obehagligt, där och då är olika rädslor inkopplade och rädsla = hot för hjärnan och då gör den precis som den är skapt, den går in och skyddar. Det här skapar onödig stress i våra kroppar som förvärrar våra kontrollbehov. För vi försöker kontrollera något vi inte kan kontrollera, sånt vi inte kan påverka, sånt som är bortom oss själva, som andra människor.


Så istället för att försöka kontrollera andra, försöka föreställa sig olika scenarion kan vi genom att lära oss vara i närvaro med våra kroppen skapa ett lugn som gör att vi (vårt nervsystem) har kapacitet att möta oväntade obehagliga moment. Låt mig ge dig ett exempel:


Anna har sin första dag på nya jobbet. Hon är orolig för vad andra ska tycka om henne och för att känna att hon har lite kontroll över situationen och sig själv föreställer hon sig olika jobbiga scenarion som skulle kunna ske. Detta gör Anna ännu mer nervös och ängslig inför hennes första dag utan att hon själv förstår att det är vad som sker. Här hade Anna kunnat använda sin förmåga att visualisera på ett helt annat sätt som hade hjälpt henne möta hennes första dag bättre. Hon hade kunnat skapa bilder där hon är samlad, lugn andning, självsäkerhet och nyfikenhet. Med ett fokus på att vara närvarande och uppmärksam på hur hon själv mår (istället för fokus på vad andra ska tycka om henne) och hur hon vill se sig själv.

Denna visualisering i kombination att hon också lyssnar in sin kropps signaler och snabbare kan reglera spända muskler som aktiverats av stress/ oro så skapar hon en trygghet inom sig själv som kommer hjälpa henne hantera vad som än sker. Hon skapar en självtillit som gör henne lugn och hon behöver inte längre ha kontrollbeteenden som bara blir en falsk trygghet och som skapar oro.


Verkar det lite för lätt för att vara sant?

Bra, för det här är ett sätt som fungerar. Vi ser det genom mentalträning i kombination av att lära sig förstå kroppen signaler och reglera dem.
Är du nyfiken på mentalträning? Läs mer under vilken Mentalträning eller maila mig direkt så pratar vi vidare där kontakt@coachningmedcarolina.com


// Carolina Roxå

Comments


bottom of page