top of page
Livscoach, adhd, relationer

Såhär blir det enkelt med kost & träning
Det finns så många dieter och olika trender kring träning och hälsa som gör det krångligare än vad det är.


Det är faktiskt rätt enkelt det här med rörelse och kost. Låt mig förklara.


Vi börjar med att utgå från kroppens fysiologi, som fungerar som så att den vill skydda oss, hjälpa oss leva och överleva. För att kunna göra sitt jobb på bästa sätt kan vi fylla på med bra saker som hjälper systemen i kroppen att fungera väl. Den behöver tex. rörelse för att bland annat öka blodcirkulationen och hjälpa våra celler ta upp mer syre. Det i sin tur gör att kroppen lättare kan ta hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner som adrenalin och kortisol.


Ofta ställer vårt ego och/ eller vår snabba livsstil till det för oss. Vi stannar inte upp tillräckligt länge för att lära känna de signaler kroppen skickar till oss, egot & valda sanningar tar över i våra tankar och vi får för oss vad som är bra för oss utifrån yttre snabba, källor. Vi får för oss att vi är värda något om vi SER UT på ett visst sätt eller att vi AGERAR på ett visst sätt, så vi försöker förställa oss för att passa in. Drivet blir då egot och inte kroppens behov.


Några saker som hjälper kroppen:

Tallriksmodellen, träning som stärker kroppens normala rörelsemönster, sömn och tid utan skärm och andra människors åsikter är återhämtande. Äta allt men inte alltid.

Kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler är näring kroppen behöver för att hjälpa oss fungera så bra som möjligt. När vi börjar laborera för mycket med det och plocka bort, äta överdrivet av något så brister det i kroppens system och den börjar kompensera för att ''rädda upp'' det egot ställer till med.


Det är egot som gör det krångligt. Så vill man få ordning på sin hälsa på riktigt så behöver man ta sig ett möte med egot och reda ut ett och annat. Jag ska visa ett exempel på kroppens behov & de behov som tjänar egot.


Kroppens behov: Äta för att bli mätt och få i sig näring. Kroppen behöver varierad kost för att få i sig näring. Sen om det slinker ner lite vin ibland, godis då och då, en mumsig semla. Det kan den hantera om den i övrigt får näringsrik mat och som håller blodsockret balanserat. Egot:

Äta för att bli smal och för att se ut på ett visst sätt. Bidrar till självhat, press, orimliga förväntningar, misslyckande och oro. Bidrar till stress, muskelspänningar, huvudvärk, smärta, magont, ledvärk med mera.


Kroppens behov: Gråta när vi känner oss överväldigade med en klump i magen. För att frigöra den energi som samlats i kroppen av de överväldigande känslorna och släppa ut kemikalierna de energierna skapar i kroppen. Gråt frigör även oxycontin som är kroppens lugn & ro hormon. Du kan känna den effekten när du är i slutet av ditt gråt, kroppen mjuknar, slappnar av. Kroppen kliver in och hjälper dig lugna ner efter att hanterat det överväldigande.


Egot:

Inte gråta, hålla ihop. Kanske övertänka i stället och fastna i en loop av självkritiska tankar. Vi spänner oss omedvetet, andas kortare andetag och syresätter hjärnan sämre.

På sikt kan det leda till bland annat inflammationer, muskelspänningar, rastlöshet.

Notera hur ofta du gråter och varför du gråter, vilka känslor rör sig inom dig. Frigör gråten tills sista tåren och låt kroppen få hjälpa dig.Kroppen behöver tid för att läka, tid för att bygga muskler och öka uthålligheten, tid att lära sig nya vanor. När vi gör quickfixes hinner inte kroppen med.

Egot är otåligt och kräver snabba resultat därför släpper vi också vår plan för snabbt innan det ens hunnit ge resultat.

SÅ börja agera utefter kroppens behov, rörelse, kost, återhämtning & sömn. Notera när det är egot som är med och ställer till det. Fråga dig själv ''för vems skull gör jag det här''? ''Tjänar det här jag tänker göra nu min kropp eller mitt ego?''// Carolina - Personlig tränare & Samtalscoach


Om du vill ha min hjälp att jobba med ditt ego samtidigt som vi stärker din kropp som bidrar till ökat välbefinnande? Då skapar vi kontakt :) Hör av dig till mig via mail kontakt@coachningmedcarolina.com eller så rings vi 0760251448 .
Comments


bottom of page