top of page
Livscoach, adhd, relationer

Må bra med hjälp av din menscykel

Har du kolla på när det är dags för pms? när du är som bäst laddad för sociala sammanhang?


Det är dags att skaffa dig koll om du inte redan har det

Det kommer hjälpa dig MYCKET med ditt mående när du förstår vart i din cykel du är och vad du som oftast behöver mer/mindre av just då.


Så många gånger jag känt mig långt ner på jordens avgrund, fylld med självhat och ångest från morgon till kväll. Det var så för mig varje månad under pms innan jag lärde mig hur min cykel funkar och hur jag kan anpassa mitt liv efter den för att må bättre. Lite fysiologi om vår menscykeln som består av fyra huvudsakliga faser:


1. Mensfasen (menstruation): Denna fas börjar vid menstruationens första dag och varar i genomsnitt i ca 3-7 dagar. Under denna fas blöder livmodern och avstöter slemhinnan som har byggts upp under föregående cykel.


2. Follikelfasen (äggmognadsfasen): Efter menstruationen börjar follikelfasen. Hormonnivåerna börjar öka och äggstockarna förbereder sig genom att producera östrogen. Äggblåsor i äggstockarna börjar mognas under denna fas, och vanligtvis är en follikel som innehåller ett ägg det som mognar tillräckligt för att släppas under ägglossningen.


3. Ägglossningsfasen: Denna fas inträffar ungefär mitt i cykeln och varar vanligtvis bara några dagar. En mogen äggblåsa släpper ett ägg (ägglossning) som är redo att befruktas av spermier. Ägglossningen är den mest fertila perioden i cykeln.


4. Lutealfasen (gulkroppsfasen): Efter ägglossningen producerar den tömda äggblåsan en struktur som kallas gulkroppen. Gulkroppen producerar progesteron för att förbereda livmodern för en eventuell graviditet. Om ägget inte befruktas, bryts gulkroppen ner och progesteronhalten minskar, vilket leder till att slemhinnan i livmodern stöts bort och menstruationen börjar, vilket markerar slutet på en cykel.


Dessa fyra faser fortsätter att upprepas i en cyklisk ordning för de flesta personer med menstruation, vanligtvis med en genomsnittlig varaktighet på 28 dagar, även om cykellängden kan variera mellan individer.Under den tidiga delen av menstruationscykeln, särskilt under menstruationsfasen och de första dagarna av follikelfasen producerar vi kvinnor som minst östrogen. Östrogen har inverkan på humöret och kognitionen hos kvinnor och kan påverka saker som stress, ångest och minne. Inte konstigt att livet känns rätt kasst under den här perioden. Det är alltså inte DU om person, det är din kropp som sköter sitt, allt är precis som det ska.


Så om du har ett super körigt schema under den här delen av din cykel kan din ångest och stress påverkas. Men om du lär dig hur din kropp agerar under de olika faserna kan du på sikt börja planera ditt liv utefter den.

Kanske verkar som ett jättejobb och om du ska lösa allt på en månad kommer det blir mycket. Så låt det vara en process som tar tid. Om du inte trackat din cykel tidigare kommer det ta tid att få koll.


Du kan med hjälp av olika appar tracka din cykel, ditt humör och andra kroppsliga och mentala tillstånd. Då får du en fin översikt när du ska vila, med fördel planera in social aktiviteter.


Det kommer komma upp ett inlägg kring hur du kan TRÄNA efter din cykel.. Håll utkik.Vi hörs snart igen, Bästa hälsningar, Carolina Roxå

Comments


bottom of page