top of page
Livscoach, adhd, relationer

HögkänslighetJag möter ofta kvinnor med HSP i coachrummet och på mina sociala medier får jag ofta DMs där personer förklarar sina svårigheter kring hsp. Senast häromdagen fick jag ett DM där en person ställde frågan ''Ska jag tvinga mig själv till att vara i mer sociala sammanhang''. Mitt svar på den frågan, utifrån mig personliga åsikt är ''nej''. Det ligger så mycket skam och skuld i att vara hsp, att det ska krävas att vi anpassar oss/passar in.

Det är lite oklart om det är min ADHD eller om jag även bär högkänsligheten, likheterna är slående. Oavsett vilket så upplever jag svårigheter med intryck, andras energier, stökiga miljöer, ljus och ljud samt mycket mera.


Det sägs att högkänsliga personer föds med ett känsligare nervsystem. De är även känsligare för miljöer, ljud, ljus, intryck. Relationer är svåra som de är, men extra utmanande för en högkänslig person. Mycket för att det är svårt att veta vad man behöver men också att stå fast vid dem och även förmedla sina behov på ett icke-ursäktande sätt. Många sociala sammanhang anses vara ''normala & självklara'' att vilja delta vid så som: kvällsaktiviteter, umgås med människor man inte känner sig 100 % trygg att vara sig själv med, nya miljöer, stökiga/ högljudda miljöer, nya människor, fester/AW, sitta med alla andra & delta på rasten m.fl. Men för en högkänslig innebär detta ett stort energiläckage som kostar väldigt mycket och som försvårar för dem att vara i relationer med personer som inte har överseende/förståelse för deras behov. Men vem vill hamna utanför, bli kallad konstig, pratat om bakom sin rygg eller uppfattas som ''dålig/sämre'' än andra. För det är lätt att känna att man är sämre och dålig när man inte klarar av de sociala krav man känner från sin omgivning.


Jag hör ibland ''Om hen inte kan förstå dig så är hen inget att ha, släpp taget och gå vidare''. Detta kan absolut vara sanningen MEN innan en väljer den vägen kan det vara snällt mot en själv att se över hur man själv hjälper den andra att förstå en.

Ofta finns en vald sanning om att andra borde fatta bara av att leva tillsammans med en, som att ''så många gånger som jag bokat av'' ''alla gånger jag behövt vila, hen borde fatta''. Men det är inte så enkelt, för en högkänslig är det självklart att förstå andras behov utan att den andre uttrycker dem, för hen har redan noterat den andras beteende, läst av hur hen agerar i olika situationer och vet precis hur den andra mår/inte mår. En högkänslig är ofta expert på att läsa av sin omgivning i minsta lilla detalj. Men viktigt att komma ihåg för den högkänsliga är att personer som inte har hsp saknar samma förmåga och kommer därför inte läsa av på samma sätt. Den högkänsliga behöver alltså vara tydlig med sina behov, sätta ord på dem och förmedla dem till sin omgivning. Det behövs tydlighet och den med hsp behöver säga rakt ut ''Jag känner av det här när jag är i dessa sammanhang, de får mig att må såhär innan/under/efter och jag behöver det här (av dig)''. Fortsätta anta att andra kommer förstå kommer fortsätta göra det jobbigt och troligen kommer det bli väldigt komplicerat för hen att vara i de där ''svaga'' tillstånden. Med ''svaga'' tillstånd refererar jag till det jag nämnde ovan om det som anses ''normalt socialt beteende''.

Men om vi släpper värderingen att det är socialt accepterat eller inte så behöver den som högkänslig lägga sin energi på att skapa neutrala miljöer för sig själv. Börja med de basala behov och se till att de är rutinmässiga (inte perfekta, men återkommande & välgörande).


För dig som är högkänslig, ställ dig själv följande frågor.

Vad är det som dränerar dig?

Vilka personer du behöver vara tydligare mot? Hur kan du vara tydligare mot dig själv och stå stadigare i dina behov?

Hur kan du vara mer observant på det du behöver?


En påminnelse jag själv behöver titt som tätt är:

Bara för att du kan känna av andras energi så betyder inte det att du bär ansvaret för att bemöta varken energin eller personen.

Den påminnelsen kanske kan hjälpa även dig.


Till dig som är högkänslig. Du bär en fantastisk förmåga, var mån om den, värdesätt den, var snäll mot dig själv och se ömt på dig själv. Lär dig skapa ett välgörande skydd runt dig så att du får tillgång till din förmåga på ett sätt som gynnar dig, välgörande och stärkande.


Kommentera gärna nedan hur din hsp också är din främsta styrka?


Tack för att du läste hit, jag önskar dig en fin dag. Vi hörs snart igen. Bästa hälsningar, Carolina

ความคิดเห็น


bottom of page