top of page
Livscoach, adhd, relationer

Förflytta er från problem till lösningar på arbetsplasten:
Är det inte lätt att hamna i gnäll på en arbetsplats, fokusera på allt som inte funkar, som känns jobbigt och det där ingen tar tag i trots att det påpekats 100 gånger?


Det blir mer lätthanterligt att säga vad man inte är nöjd med, gnälla över det som inte funkar än att börja se vad som funkar. Självklart ska vi utveckla sånt som inte funkar, men det är lätt att det slår över och fastnar i gnäll som inte gynnar någon. Ett sätt att börja utveckla det som inte funkar är att förflytta fokuset till det som funkar, som det vi redan är nöjda med. Det vi uppskattar med varandra och det som redan flyter på bra. Allt från fylla på kaffet i kaffeburken när man tagit sista skopan till att få in ett viktigt avtal. Våga kliva ur den där bekvämlighetszonen tillsammans och möt varandra, det är läskigt men genom att utmana oss och göra det även fast det känns läskigt så når frigör ni energin som läggs på gnäll till att skapa riktning.


En av övningarna jag brukar göra tillsammans med team är följande:


Beskriv följande för varandra:

Vad är det som funkar bra:

Varför funkar det bra:

På vilket sätt är det bidragande till verksamheten att det funkar bra:

Vem/vilka bidrar till att det funkar bra:

Hur bidrar du till att det funkar bra:

Vems ansvar är det att det funkar bra: Var och en svarar på samtliga frågor och delar sedan sina svar med gruppen. Ett moment som kan upplevas utmanande och sårbart för en del och syftet är inte att hänga ut någon eller att ge skuld. Syftet är att synliggöra det som funkar, vems ansvar det är och hur man själv deltar för att det funkar.


Sedan får gruppen beskriva för varandra:

Vad är det som inte funkar så bra: Varför funkar är det så:

Hur påverkar det verksamheten att det inte funkar så bra:

Hur bidrar du till att det inte funkar så bra:

Vems ansvar är det att det inte funkar så bra:


Återigen, aldrig skuld, bara synliggöra för att kunna skapa ny riktning.


Till nästa steg -

Gruppen får beskriva följande:

Vad behöver förändras för att det ska gå från ''funkar inte bra'' till ''funkar bra'':

Varför är det viktigt för dig att denna förändring sker:

Varför är det viktigt för verksamheten att förändringen sker:

Hur kan du bidra till att föreningen sker:

Vems ansvar är det att genomföra förändringen:


Sista delen - Denna del brukar var och en få svara enskilt på (beror på arbetsgrupp) och sedan dela frivilligt för hela gruppen.

Vad är det som gör att du vill fortsätta jobba i den här verksamheten:
Nu har gruppen bättre koll på det som funkar och vad de ska fortsätta med. De vet vad som inte funkar och förstår bättre hur de kan börja agera annorlunda. Det blir också en påminnelse om att alla är där för att bidra till att en verksamhet ska fungera och gå med vinst.


De som får väldigt svårt med denna övning är ofta dem som innerst inne inte vill jobba kvar i verksamheten av olika anledningar. Så att göra denna övning kan hjälpa dem som tvivlar att bli säkrare på sin sak. För att ha personer i gruppen som inte VILL vara där är bara en vinst för alla om de får hjälp att ta ett beslut att gå vidare. Var detta hjälpsamt för dig och din arbetsgrupp?

Vill ni ha min hjälp att skapa en mer välmående arbetsplats och arbetssätt?


Maila mig på kontakt@coachningmedcarolina.com så pratar vi vidare där
// CarolinaComments


bottom of page