top of page
Livscoach, adhd, relationer

En man kan behöva höra:


 • Tack, jag uppskattar (specifikt) det du gör här hemma

 • Du gör mig glad när du ... (specifikt)

 • Jag behöver din hjälp med/att (specifikt)

 • Vad känner du?

 • Vad mår du bra av och hur kan vi hjälpas åt att se till att du får det

 • Jag gillar när du tar på mig såhär (specifikt) när vi är intima, det skulle kännas väldigt skönt för mig

 • Jag skulle vilja att du slutade göra såhär (specifikt) när vi är intima, det känns inte helt bra för mig

 • Vad tänder du på?

 • Hur vill du att jag tar på dig?

 • Vad drömmer du om?

 • Vilka är dina värderingar, det där som är viktigt på riktigt för dig?

 • Vilka förslag har du på hur vi kan hjälpas åt mer här hemma?

 • Vad är jobbigt för dig i vardagslivet?

 • Jag tycker om dig för att... (specifikt) Det här är förstås sådant alla människor kan behöva höra och bli tillfrågade så varför riktar jag då detta inlägg specifikt till män. SKR skriver på deras hemsida i februari 2024 att Sju av tio personer som begår självmord i Sverige är män, samtidigt söker pojkar och män hjälp för psykisk ohälsa i mindre utsträckning än flickor och kvinnor. Det är tillräcklig anledning för mig.


Män får inte samma bemötande i sina känslor som kvinnor. Det får heller inte samma utrymme att bearbeta svårt, stora känslor. Kvinnor bär mycket skuld och skam på sina axlar och vi behöver komma ihåg att det gör män också. Även om kommuner och regioner utvecklar sitt arbete kring detta och en förändring börjar växa fram så tar det tid. Ibland behöver vi vila armen vi håller stridsyxan i och pausa kriget mellan att slåss för kvinnor eller mot män och se att vi är människor.


Det är inte samma sak som att blunda för vår patriarkala problematik eller hur kvinnor är som mest osäkra i hemmet med sin man, inte heller för att män tjänar mer än en kvinna i samma position. Det är skit! I agree!


Vi behöver lyfta blicken och parallell som vi ser problematiken också separera det ena från det andra. Min erfarenhet är att om män mår bättre i sin emotionella och psykiska hälsa mår även kvinnor i deras liv bättre. Sedan kan man ha sina åsikter om att det ens ska behöva vara så. Men vi kan inte förändra det som varit men vi kan jobba med det vi har nu och det vi vill skapa och förebygga framåt.


När jag möter män i min roll som coach och mental tränare finns ett enormt behov att få öppna upp, prata av sig och få vägledning i både handling och känslor. Det är allt från hög presterande ledare på framgångsrika företag som prioriterar karriären till småbarnspappor som kämpar desperat att känna sig tillräckliga.


Det jag ser i min roll är att män och kvinnor har väldigt lika behov. När vi skalar av alla normer, skuld och skam, alla lager av fasader så är det en människa som vill bli älskad, seddd, hållen. De vill känna sig tillräckliga, få ge kärlek och få kärlek, de vill sluta kämpa och de vill må bra fysiskt och psykiskt.


Vi kan börja med de pojkar och män vi har i vår omgivning. Du som man våga vara den som börjar föreslå ett annat sätt att umgås än över en öl, börja fråga om din väns mående eller din pappas oro.Vad dök upp inom dig när du läste det här? vad är dina tankar kring det? Dela gärna i kommentarerna nedan. Vi hörs snart igen, Bästa hälsningar,

Carolina Roxå

Vill du boka en tid med mig gör du det enkelt genom att klicka här:

Comments


bottom of page