top of page
Livscoach, adhd, relationer

Till som har en relation med en kvinna som har ADHD - läs detta!  • Hon kan behöva ha stöd i att komma ihåg viktiga saker, praktiska moment, sortera stökiga tankar, få struktur. Även om hon verkar ha koll så checka av om du kan avlasta henne på något vis. Fortsätt fråga även om hon säger nej.

  • Det kan vara extremt svårt för henne att ta tag i trista uppgifter, så hon skjuter på det till sista sekund. Hjälp henne genom att var hennes sällskap över tex telefon eller sitt med henne när hon ska vika tvätt, betala räkningar, plocka i disken osv. Hon behöver få känna att hon klarar även sånt som är svårt för henne, att ha någon med sig i det svåra kan verkligen hjälpa.

  • Hon har svårt att reglera sin energinivå och vet inte alltid när hon ska sluta/stoppa. Ge henne inte skuld för det, hjälp henne genom att fråga på vilket sätt du kan stötta henne i det.

  • Hon är redan hård på sig själva. Hon behöver inte kritiska åsikter eller skäll när saker blir fel. Hon har redan tagit hand om den biten själva. Ge henne kärlek och pyssla om henne extra mycket när det blir fel.

  • Ge henne inte allt ansvar för hem och barn även om hon självmant tar den rollen. Det kommer se ut som att hon fixar allt för att hon är högfungerande och lärt sig maskeringsstrategier för att ingen ska märka hur otroligt tufft det egentligen är. Hon kommer ta hand om allt för att hon tror att det förväntas av henne och vi vill vara duktiga. Men också visa att hon klarar det andra klarar. Men under ytan går hon sönder och tar bara fler steg närmre utbrändhet. Du behöver kliva in och ta över!!!

  • Hon har har svårt att be om hjälp. Erbjud din hjälp. Visa att du finns där.

  • Hon är rädd att tappa kontrollen och har ofta ett stort behov av kontroll. Du kan hjälpa henne slappna av genom att låta henne känna sig fri att vara sig själv, att hon blir älskad och sedd i allt som är hon. Stärkt självkänsla & inre trygghet släpper behovet att kontrollera andra.

  • När hon städar och inte kan sluta plocka undan när hon ''borde'' sitt still och chilla så är det för att hon försöker skapa yttre ordning när hon inte får grepp om sitt inre kaos. Det är ett vanligt sätt för personer med ADHD att stå ut med exempelvis ett starkt ångest påslag av den rastlöshet som river i kroppen. När du oförstående säger till henne att hon ''kan väl bara sitta ner, ta det lugnt, sluta städa och umgås'' så behöver du förstå att hon KAN INTE! det handlar inte om vilja, det handlar om att hon inte kan hantera det som sker i hennes kropp.

  • Berätta för henne vad du tycker om med henne, vad du tycker hon är bra på, vad hon gör bra. Var så specifik och tydlig du kan. Fyll orden med kärlek och beundran!

Men viktigast av allt, hon är människa precis som alla andra, se henne som det, alltid! Läs på om ADHD, läs allt du kan komma över. Utbilda dig om diagnosen och vad som sker i hjärnan. Fråga henne hur hon upplever det för det yttrar sig väldigt olika, precis som vi människor är olika. Ta reda på hur du kan finnas för henne och vad hon behöver mer/mindre av.Kunde du ta med dig något av detta och applicera i ditt bemötande?


Bästa hälsningar, Carolina


Comments


bottom of page